Ministr Ťok jednal v USA o autonomních vozidlech, bezpečnosti provozu a výstavbě

21.3.2017Média a tiskové zprávy

Bezpečnost autonomních vozidel, jejich rozvoj a testování bylo jedním z důležitých témat bilaterálního jednání ministra dopravy Dana Ťoka na americkém ministerstvu dopravy. Ministr se jednání zúčastnil v rámci své pracovní návštěvy Spojených států amerických. Další z probíraných otázek byla bezpečnost silničního provozu či výměna zkušeností, týkajících se výstavby dopravní infrastruktury.

Foto: Česká ambasáda v USA

Se zástupci výboru pro dopravu amerického kongresu ministr jednal o využití projektů PPP, tedy spolupráce soukromého a veřejného sektoru, v dopravě.  Kongresmani detailně představili, jak je PPP v USA nastaveno při výstavbě dálnic, ale například právě i ve využití autonomních vozidel. Ministerstvo dopravy chce prostřednictvím PPP realizovat výstavbu na dálnici D4 mezi Příbramí a Pískem.

„Mluvili jsme o spolupráci zejména ve třech oblastech – bezpečnost, výstavba dopravní infrastruktury a rozvoj autonomních vozidel. Vzhledem k tomu, že v České republice plánujeme vybudovat testovací okruh pro autonomní vozidla, je pro nás výměna zkušeností a možná i participace americké strany velmi zajímavá,“ řekl po jednání ministr dopravy Dan Ťok.

Samotné testování autonomních vozidel je už dnes možné. Zřízení testovacího polygonu pro autonomní vozidla umožní garantovat požadovanou úroveň systému s ohledem na mezinárodní propojitelnost, kvalitu služby a garanci technických parametrů. Dalším důsledkem ověření shody a certifikace je otevření trhu více dodavatelům autonomních vozidel i jejich částí. Zkušební provoz vozidel pro účely vývoje nových vozidel a technologií je upraven zákonem o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Ještě ale nejsou zdaleka dokončeny všechny potřebné technické normy pro testování v reálném silničním provozu.

Ministr rovněž s americkými kolegy jednal o snižování energetické náročnosti v dopravě, která ve svém důsledku omezuje závislost členských států NATO na energetických zdrojích. Česká republika v této souvislosti podporuje také zavádění vozidel na alternativní pohony. Národní akční plán čisté mobility počítá se vznikem páteřní sítě cca pěti set rychlodobíjecích stanic a dalších cca osmi set běžných dobíjecích bodů.

V rámci své pracovní návštěvy USA se ministr Ťok také zúčastní konference k bezpečnosti kosmických technologií a navštíví logistické centrum Argonne National Laboratory v Chicagu, které patří ke špičkovým pracovištím zabývajícím se e-mobilitou a konceptem „smart cities“. Setká se také se zástupci amerického automobilového průmyslu a vedením společnosti Honeywell, která má výzkumné centrum v Brně, výrobní závod v Olomouci a rovněž spolupracuje s Aerem Vodochody.

Video záznam po jednání můžete zhlédnout níže.