Před koncem prázdnin bude D1 u Prahy průjezdná bez omezení

17.8.2018Média a tiskové zprávy

Rekonstrukce dálnice D1 u Prahy jde do finále. Za dva týdny bude hotová oprava asfaltového krytu vozovky v obou směrech mezi 12. – 16. kilometrem nejvytíženější české dálnice. V září a říjnu budou také postupně dokončeny tři úseky modernizované D1, celkem tak bude v provozu bezmála 90 kilometrů nové dálnice.

Před koncem prázdnin bude D1 u Prahy průjezdná bez omezení

„Na 15. kilometru jsem prověřil průběh prací na rekonstrukci dálnice D1. Denně tu projede 90 tisíc aut. Pro všechny řidiče mám dobrou zprávu, dělníci všechno stíhají a 31. srpna práce dokončí, odstraní omezení a od soboty 1. září se bude jezdit po novém a bez omezení,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Opravu vozovky provádí společnost Eurovia, která se na D1 u Prahy vrátí v dubnu příštího roku, kde bude opravovat levou část dálnice mezi 9,5. – 12. kilometrem. Celá rekonstrukce bude stát 250 milionů korun bez DPH.

V září se řidičům také otevřou dva úseky na dálnici D1, která se staví za provozu celá nová. Konkrétně to bude úsek číslo 10 mezi Hořicemi a Koberovicemi a úsek s číslem 20 u Velkého Meziříčí a Lhotky. V říjnu se bude moct také jezdit po úseku č. 4 mezi Ostředkem a Šternovem.

„Ještě letos otevřeme řidičům dalších 19,5 km modernizované D1 – celkem tak bude hotovo 13 z 21 úseků, tzn. skoro 90 km nové D1,“ dodává ministr Ťok.

Celkové náklady na modernizaci D1 před zahájením soutěží v roce 2013 byly odhadovány na 24 miliard korun, v současné době je to 20 miliard korun. Modernizaci chce Ředitelství silnic a dálnic dokončit v roce 2021. Aktuálně je zprovozněno 69 kilometrů modernizované D1, 33 km je v realizaci.

Stáhněte si: