Ťok: V roce 2018 dokončíme bezpečnější silnici z Havlíčkova Brodu směrem na Pardubice

5.4.2017Média a tiskové zprávy

Tříkilometrový úsek silnice I. třídy kolem obce Rouštany u Havlíčkova Brodu má být dokončen do konce léta 2018. Z mapy kritických míst regionu tak zmizí úzké hrdlo dvou křižovatek silnic I/34 a I/19 a klesání s ostrou zatáčkou.

„Nový úsek přemostí údolí potoka a bude bezpečnější a rychlejší než doposud nepřehledná cesta. I když jde možná o méně palčivý problém, než je obchvat Havlíčková Brodu, řidiči výsledek jistě ocení,“ řekl při slavnostním zahájení stavby ministr dopravy Dan Ťok.

V místě stavby už probíhá archeologický průzkum a od konce loňského roku stavaři připravují přeložení transitního plynovodu, který tímto místem prochází. Nová trasa by měla být uvedena do provozu v srpnu 2018.

Ředitelství silnic a dálnic předpokládalo cenu stavby ve výši 282 milionů korun, výběrové řízení ale srazilo cenu o 40 procent na 167 milionů. Stavba je navržena ke spolufinancování v rámci Operačního programu Doprava 2014 - 2020 a bude spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Technické údaje o I/34 Rouštany – Pohled

délka: 2888 metrů
1 most - 142,73 metrů
1 protihluková stěna 1201 metrů
Cena: 167 milionů bez DPH
Uvedení do provozu: 08/2018
Zhotovitel: Společnost GEOSAN – Rouštany

Výstavba dálnic rekordně pokračuje

V roce 2017 Ředitelství silnic a dálnic začíná opět velmi intenzivně stavět a opravovat dálniční a silniční síť. „Napravujeme dluh, který nám v podobě podfinancované dálniční a silniční sítě zanechaly minulé vlády. Čerpání SFDI nejúspěšnější za poslední roky = opravdu se pracuje, nejsou to jen peníze na papířem,“ říká ministr dopravy.

V roce 2015 bylo na dálnicích a silnicích I. tříd opraveno 545 km, v roce 2016 to bylo 605 km. Letos je v plánu opravit více než 600 km těchto státních komunikací.

V roce 2017 se postupně zahajují práce na 140 kilometrech nových úsecích dálnic a otevře se 38 kilometrů nových dálnic.

Na zanedbané silnice II. a III. tříd bylo poprvé za poslední tři roky bez ohledu na politické složení v krajích vyčleněno z resortu dopravy bezmála 10,5 miliardy korun, v roce 2015 to byly 4,4 miliardy, v následujících letech 2016 a 2017 pak po třech miliardách.

Stáhněte si: