BESIP s Benzinou bojují proti mikrospánku

12.9.2014Média a tiskové zprávy

BESIP s Benzinou bojují proti mikrospánku

Dopravní nehody způsobené unavenými řidiči patří k těm nejtragičtějším. Unavení řidiči mají větší pravděpodobnost, že způsobí závažnou dopravní nehodu, protože v případě ospalosti nebo usnutí za volantem obvykle před nárazem nebrzdí ani se nevyhnou překážce. BESIP ve spolupráci s Benzinou na vybraných čerpacích stanicích od soboty 13. do čtvrtka 18. září proto připravili společnou preventivní akci.

Nejvíce nehod zaviněných mikrospánkem se stává na posledních kilometrech jízdy, přičemž nejčastěji na řidiče mikrospánek přichází mezi 2. a 6. hodinou ráno a 14. a 16. hodinou odpoledne. Řidiči se snaží s únavou obvykle bojovat do poslední chvíle, např. otevřením okénka, posloucháním hlasité hudby nebo mluvením. „Jsou to techniky, které krátkodobě můžou pomoci, vždy by ale měly sloužit pouze k tomu, aby řidič v pořádku dorazil na nejbližší bezpečné místo, kde si dopřeje několik minut spánku. Spánek je totiž jediným skutečným lékem na únavu,“ říká vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Martin Farář.

Součástí akce Bezpečná jízda s Benzinou je také názorná instalace – ukazující, jak může dopadnout jízda, když se řidič snaží únavu překonat. „Možná bude instalace ukazující dva příběhy – jeden se šťastným a jeden se špatným koncem – pro některé řidiče trochu drsná, chceme ale upoutat jejich pozornost, protože únava za volantemmůže mít drsné následky,“říká Agnieszka Bobrukiewicz, vedoucí odboru marketingu společnosti BENZINA. „Podle zahraničních výzkumů je únava za volantem ovlivňujícím faktorem vzniku dopravní nehody až u 20 % všech nehod. U dopravních nehod s úmrtím nebo vážným zraněním se pak může jednat až o každou čtvrtou nehodu. Prevence v této oblasti je zvlášť důležitá, unavený jsme totiž někdy každý a většina lidí má tendenci únavu překonávat,“ doplňuje Farář.

Lidé na čerpací stanici dostanou užitečnou brožuru s tipy, jak si bezpečně naplánovat jízdu, jak předcházet únavě za volantem a jak únavu zvládnout, když už na ně přijde. Na místě se lidé mohou pobavit s odborníkem z BESIPu a získat praktická doporučení týkající se nejen mikrospánku, ale bezpečné jízdy obecně.

Harmonogram Bezpečné jízdy s Benzinou

termínnázev čerpací staniceupřesnění polohy časové rozpětí
13.9.Devět Křížů - směr BrnoD1 – 166,5 km9:00 – 14:00
14.9.OsiceD11 – 81 km13:00 – 18:00