Dálnice D1 se prodloužila o 14 kilometrů. Otevřel se úsek Přerov – Lipník nad Bečvou

12.12.2019Média a tiskové zprávy

Řidičům se otevřel nový úsek dálnice D1 spojující Přerov a Lipník nad Bečvou. Naše nejstarší a nejdelší dálnice se tak rozrostla o nový úsek v délce 14,3 km. Jedná se o druhý dálniční úsek, který byl zprovozněn v tomto týdnu. V úterý byla zprovozněna jedenáctikilometrová část dálnice D3.

Nový dálniční úsek úplně propojuje dálnici D1 od Přerova s dálnicí D35 od Olomouce a se silnicí I/47. Díky tomu vznikne u Lipníku nad Bečvou významný dopravní uzel, který zvýší šance na nové investice pro celý region,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík, který se zprovoznění nového úseku osobně zúčastnil.

Po svém kompletním dokončení bude dálnice D1 sloužit jako klíčové spojení mezi průmyslovými a ekonomickými centry na ose Praha – Brno – Ostrava. Pro kompletní dokončení D1 chybí ještě vybudovat úsek mezi Říkovicemi a Přerovem v délce 10 km. Minulý měsíc olomoucký stavební úřad schválil změnu územního rozhodnutí pro stavbu tohoto úseku. Ředitelství silnic a dálnic tak intenzivně pokračuje v jeho přípravě.

Pro údržbu nové části dálnice D1 byla na podzim letošního roku zahájena také stavba nového areálu Střediska správy a údržby dálnic Přerov. Než bude nový areál dokončen, bude zajišťovat údržbu středisko v Kocourovci.

Po zprovoznění dnešní stavby máme aktuálně rozestavěno 234,7 km dálnic a silnic I. třídy, z čehož nové úseky dálnic tvoří 113,2 km /nejvíce stavíme na D3 (19,8 km), D11 (22,4 km), D35 (27,3 km)/. Dále modernizujeme 60,7 km D1 a 60,9 km tvoří novostavby na silnicích I. tříd.

Technické údaje – D1 Přerov – Lipník nad Bečvou:
délka: 14,3 km
plocha vozovek: 321 800 m2
zhotovitel: Skanska a.s.
aktuální cena stavby: 2 717 043 775 Kč (bez DPH)