Ministr Havlíček: Do konce příštího roku otevřeme další úsek dálnice D11 směrem na Polsko

26.2.2020Média a tiskové zprávy

Dálnice D11 je jednou z nejrozestavěnějších dálnic v Česku. Aktuálně se staví 22,4 kilometry mezi Hradcem Králové, Smiřicemi a Jaroměří. Řidičům se má další úsek dálnice otevřít v prosinci roku 2021, celá dálnice do Polska by měla být hotová do roku 2026. Zaznělo to při návštěvě předsedy vlády Andreje Babiše s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem v Královéhradeckém kraji.

Ministr Havlíček:  Do konce příštího roku otevřeme další úsek dálnice D11 směrem na Polsko
K dokončení dálnice D11 zbývá 41 kilometrů až k hranicím s Polskem. Přípravu těchto úseků je podle ministra dopravy Karla Havlíčka potřeba zrychlit, polská strana bude na hranicích se svou dálnicí S3 mezi lety 2023 – 2024 a mohou nastávat dopravní komplikace.
„Musíme zkrátit přípravu, zrychlit výkupy pozemků a postavit alespoň úsek Trutnov – státní hranice o několik let dříve. Pokud budou Poláci do tří let na česko-polské hranici, vzniknou dopravní komplikace. Proto musíme co nejdříve schválit v tomto roce tzv. zákon o liniových stavbách a vyřešit možnosti zkrácení celé stavby a přiblížit termíny otevření české i polské dálnice,“ říká ministr Karel Havlíček.

První z připravovaných staveb je pokračování dálnice v délce 19,6 kilometrů mezi Jaroměří a Trutnovem, na který naváže 21 kilometrů dlouhý úsek ke státním hranicím s polskou obcí Lubawka.

Rekonstrukce nádraží v Náchodě, Vysokovská spojka nebo křižovatka Mileta

V rámci královéhradeckého výjezdu se ministr Havlíček spolu s premiérem Babišem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou zastavili u rekonstrukce nádraží v Jaroměři, která povede ke zvýšení rychlosti průjezdu vlaků a zlepšení komfortu cestujících. Podle Správy železnic bude investice ve výši 904 milionů korun hotova letos v červenci. Cestou do Náchoda také představitelé vlády jednali o studii proveditelnosti Vysokovské spojky, která může zkrátit cestu vlakem z Hradce Králové do Náchoda o 20 minut.

„Probírali jsme i jeden velký problém, který trápí všechny obyvatele Hradce Králové. Jedná se o křižovatku Mileta, kterou plánuje přestavět a zvýšit její bezpečnost. Jde o společnou akci ŘSD, města a kraje. Připravujeme nezbytnou dokumentaci, s Ředitelství silnic a dálnic jsme se domluvili, že přípravné práce začneme o rok dříve, než bylo původně v plánu, tedy už na podzim roku 2021,“ dodává ministr Havlíček.

Krajský výjezd ministr dopravy zakončil v sídle krajské Hospodářské komory v Hradci králové, kde představil plánované investice v dopravě, v energetice, ale především živnostenský balíček, který obsahuje opatření pro snazší život podnikatelů.