ŘSD a SŽDC zažalovaly kamenolom, na odstranění následků sesuvu u D8 žádají více než 1 miliardu korun

6.6.2016Média a tiskové zprávy

Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dopravní cesty dnes podaly společnou žalobu na společnost Kámen Zbraslav, provozovatele a vlastníka kamenolomu Dobkovičky. Znalecké posudky totiž prokázaly, že k sesuvu na dálnici D8, kterým byla zasažena rovněž železniční trať z Lovosic do Teplic v Čechách, přispělo negativně přetížení kamenolomu a jeho nedostatečné odvodnění.

ŘSD a SŽDC se žalobou domáhají náhrady škody, která byla způsobena důsledkem masivního sesuvu půdy, k němuž došlo v noci na 7. června 2013. Sesuv zdevastoval dvě stě metrů dálnice D8 mezi Lovosicemi – Řehlovicemi a stejně dlouhý úsek železniční trati č. 097 v úseku Lovosice – Řetenice – Teplice. Škoda na odstranění následků sesuvu a nezbytné sanační práce u ŘSD činí odhadem 777 milionů korun, dalších 240 milionů korun si vyžádá oprava poškozené železniční trati.

„Naší povinností je odstranit veškeré možné vlivy, které by dálnici mohly do budoucna ohrozit. Nemůžeme čekat, až se něco znovu stane, ale musíme zareagovat ještě předtím. Rád bych společně s ŘSD dosáhl toho, aby lom v Dobkovičkách přestal pracovat a došlo k jeho sanaci. Podstatné pro občany je, aby dálnice D8 byla brzy dostavěná a bezpečná. Děláme vše proto, abychom dříve avizovaný termín dostavby D8 stihli, pracovní termín je 10. prosince,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.