Dopravci postupně posilují železniční spoje

27.4.2021Média a tiskové zprávy

České dráhy a další dopravci v koordinaci s Ministerstvem dopravy postupně posilují v spoje ve veřejné železniční dopravě, které byly vlivem protiepidemických opatření omezeny.

Dopravci postupně posilují železniční spoje
Od dubna se rozvolňují některá opatření proti epidemii koronaviru a v souvislosti s tím je zaznemenána zvýšená poptávka cestujících. Dopravci v koordinaci s Ministerstvem dopravy proto posilují některé spoje.

České dráhy

V současné době vlaky ČD jezdí v rámci České republiky zhruba 45 – 50 % obvyklého počtu cestujících. V období uzavření okresů se počet cestujících pohyboval na úrovni 30 – 35 % běžného provozu.

R17 Praha - České Budějovice/České Velenice

• Od 30. 4. obnoven plný provoz

R20 Praha - Děčín

• Od 30. 4. obnoven plný provoz

Linka Ex 1 Praha-Ostrava-Žilina

• Od 30. dubna ČD posílily linku Ex1 na trase Praha – Ostrava – Žilina.
• Znovu vyjede jeden pár vlaků Ostravan Praha – Čadca – Žilina.
• V průběhu května plánují ČD obnovit i některé z dalších spojů mezi Prahou a Ostravskem, spoje SC Pendolino a IC, a to zejména v období přepravní špičky.

Linka Ex 2 Praha-Olomouc-Vsetín-Púchov

• Ve spolupráci se Železniční společností Slovensko plný provoz obnoven od 30. dubna.

Praha-Plzeň

•   V úseku mezi Prahou a Plzní jsou od 17. dubna 2021 mírně posílené i spoje na mnichovské větvi linky Ex6, nicméně i nadále pojede většina těchto spojů ve zkrácené trase Plzeň – Domažlice – Mnichov.
•   Od stejného termínu je také navýšena kapacita rychlíků linky R16 v úseku Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín, které znovu zajistí v celé trase z Prahy až k bavorským hranicím rychlíková souprava.
•   Cestujícím tak odpadnou přestupy v Klatovech do motorové soupravy směrem do Železné Rudy.
•   Od 12. dubna 2021 je obnoven provoz spěšných vlaků linky R29 v celé trase Cheb – Norimberk a zpět.

Praha-Plzeň-Mnichov

•    Vlaky této linky je možné od středy 7. dubna 2021 využít k cestě mezi ČR a Německem (od tohoto data jsou tyto expresy zajištěny také v přeshraničním úseku Domažlice – Furth im Wald a zpět).
•    V celé trase Praha – Mnichov již nyní jezdí v pracovní dny vlak Ex 350. Od 17. dubna 2021 k němu přibyl denně vlak Ex 358, v pracovní dny Ex 357 a  o víkendech a svátcích také Ex 359. V ostatní dny jsou tyto vlaky, stejně jako všechny ostatní spoje této linky (Ex 351 – 356 a Ex 360 – 363), zajištěné ve zkráceném úseku Plzeň – Mnichov a zpět.
•    Vlak Ex 551 je nadále zrušen, Ex 556 i nadále jede jen o víkendech a vybraných svátcích.

Praha-Plzeň-Cheb

•    Na chebské větvi Západních expresů je od 17. dubna 2021 obnoven provoz naprosté většiny vlaků v úseku mezi Prahou a Plzní.
•    Výjimkou budou pouze vlaky Ex 550 (do odvolání je zrušen v celé trase), Ex 553 (v neděli nejede v úseku Plzeň – Praha), Ex 554 (zrušen o sobotách, 1. a 8. května, 4. a 5. července) a Ex 567 (v úseku Cheb – Plzeň jede denně kromě soboty, v úseku Plzeň – Praha je zrušen).
•    Všechny ostatní vlaky, včetně vlaků IC Pendolino 512 / 515 mezi Prahou a Františkovými Lázněmi, znovu pojedou podle pravidelného jízdního řádu. České dráhy tak významně navýší přepravní kapacitu zejména v úseku mezi Prahou a Plzní.

Cheb-Norimberk

•    Provoz všech spěšných vlaků z Chebu do Norimberka a zpět je obnoven od 12. dubna 2021.

K další velké vlně posilování dálkové dopravy dojde od 20. května 2021, kdy budou plně obnovené další linky, a to zejména linky Ex3 (railjety Praha – Vídeň), R10 Praha – Hradec Králové a R15 Praha – Ústí nad Labem – Cheb

Více informací k posilování spojů naleznete na stránkách Českých drah a v mobilní aplikaci Můj vlak. Aplikací lze také zakoupit SMS jízdenky na MHD v šestnácti městech České republiky v nově přidané záložce e-shop.

Regiojet

Regiojet neomezoval vlakové spoje ve velké míře. V současnosti jezdí 65%-70% spojů včetně mezinárodních do Rakouska a na Slovensko. Od pondělí 26. 4. přidal dopravce další spoje mezi Prahou a Ostravskem a během víkendových špiček nasazuje maximum vozů. Dopravce hlavně posiluje hlavně autobusové dálkové spoje. Více informací naleznete na stránkách Regiojetu.

Leo Express

Leo Express  začal své spoje výrazně posilovat. Nejvíce to poznali cestující mezi Prahou a Starým Městem u Uherského Hradiště na Moravě.

Mezi Prahou a Ostravou vyrazilo v půlce dubna na 60 spojů a kapacity se budou postupně zvyšovat i v následujících týdnech. Vzhledem ke konci zákazu cestování mezi okresy jsme zaznamenali i mírné zvýšení zájmu cestujících. Další informace naleznete na stránkách Leo Expressu.

Doporučujeme k cestě využívat vyhledávače spojení, např. Najdispoj nebo idos.cz.

Ministerstvo dopravy, jako objednavatel dálkové dopravy nadále sleduje vývoj situace a může po dohodě s dopravci posílit další spoje.